Basistip 4: service – volley

Serve en volley in de dubbel

Een goede dubbelspeler speelt serve en volley. Oftewel, na je service meteen het net opzoeken en een volley spelen. Wanneer je dit nog niet doet en verder wilt komen in je dubbelniveau, dan is het onontkoombaar. Wat zijn de geheimen van een goede serve en volleyspeler.

Wil je goed voorbereid beginnen aan het spelen van serve en volley dan zijn de twee basis ingrediënten een goede volleytechniek en kennis van de dubbeltactieken.

Ok, we gaan ervan uit dat je weet wat je doet op de tennisbaan en dus klaar bent voor het echte dubbelwerk!

Het belangrijkste waar je je op moet focussen om een goede serve en volleyspeler te worden, is weten wat je doet. Een goede dubbelspeler zit vol tenniservaring en heeft op iedere situatie een antwoord. Dit zorgt voor rust in zijn/haar spel en vermindert het aantal onnodige fouten.

Voor jouw als beginnende serve en volleyspeler betekent dit ervaring op doen.

Zorg dat je van iedere situatie aan het net leert en dit opslaat in je tennisbrein. Zodat je straks een arsenaal aan oplossingen hebt en je tegenstander tot wanhoop drijft. Zeker omdat je het spel versnelt doordat je de bal sneller gaat nemen en zelfs naar de terugkomende bal gaat rennen!

Ten tweede, zorg dat je na je service goed doorrent/sprint naar het net. Hoe dichter bij het net je de eerste volley speelt, hoe moeilijker het is voor je tegenstander om op je voeten te spelen en/of hoeken te maken.

Nog wat tips:

Kun je niets met de eerste volley, speel deze dan altijd naar de achterste speler.

Kun je wel iets met de eerste volley (afmaken/scoren), speel deze dan altijd op de voeten van dichtstbijzijnde (net) speler.

Speel de volley zo diep mogelijk terug, dat zet de tegenstander onder druk en van je af. Hierdoor krijg jij weer meer reactietijd.

Speel de volley zo laag mogelijk, geef de bal extra slice/underspin mee. De tegenstander moet de bal optillen en kan de bal alleen maar omhoog spelen.

Een dropvolley speel je als verrassing, niet als standaardbal

Zorg dat je laag zit tijdens de volleys, het bekende ‘door de knieën’.

Blijf altijd gaan voor de volley na je service, dan train je deze maximaal en wordt je steeds zekerder.

Twijfel niet in wat je doet en wat je van plan bent, dit geeft alleen maar meer steun aan de tegenstander.

Maak tijdig (na de sprint) een splitstep voor de inkomende bal (return), ook voor als het een lob gaat worden over je partner, deze kan je dan nog onderscheppen.

Om dit alles nog eens goed te bestuderen kun je de volgende video’s bekijken.