Basistip 1: forehand en backhand

Racket naar achteren (indraaien)

Ga met je racket naar achteren zo gauw je ziet waar de bal gaat komen (kijk dus altijd naar de bal, de rest komt vanzelf). De meest gemaakte fout in tennis is het niet tijdig naar achteren gaan met het racket! Het kan niet snel genoeg gaan. Let wel: bij hele snelle ballen kan de achterzwaai korter gehouden worden om toch op tijd de bal voor je te raken.

Kijk naar de bal tot het einde

Wel eens naar een hond gekeken die een door de baas gegooide bal probeert te vangen? Die hond is zo gefocust op de bal dat hij deze zelden mist. Kijk dus naar de bal als die het racket van de tegenstander verlaat (haal meteen je racket naar achteren, weet je nog?) en blijf kijken naar de bal totdat je deze zelf raakt. Alleen al deze oefening, hoe simpel ook, doet wonderen!

Ontspan en blijf naar de bal kijken

Raak de bal voor je lichaam. Speel de bal en laat deze niet met jou spelen. Houd tijdens het slaan je hoofd stil en kijk nog steeds naar de bal als je deze raakt. Kijk niet naar waar je de bal heen gaat slaan. Maak je geen zorgen over waar de bal heen gaat. Dat komt allemaal goed als je niet kijkt. Nieuwsgierigheid is in deze funest!

Swingen met gevoel

Onderdruk de drang om snel te zwaaien met je racket. Een wilde krachtige zwaai zorgt ervoor dat de bal (te) wild van je racket afketst. Met een vaste en afgemeten swing kan je de bal gecontroleerd (met richting, vaart en diepte) spelen. Je zult er versteld van staan hoe langzaam je maar hoeft te zwaaien om de bal toch voldoende snelheid mee te geven. Hoe sneller je zwaait, hoe minder contact je met de bal hebt en dus hoe minder controle.

Door de knieën

Door de knieën licht gebogen te houden, ben je in staat snel naar de bal te gaan. Bovendien wordt het hierdoor mogelijk om tijdens het slaan het gewicht op een natuurlijke wijze naar voren te brengen. Zorg ervoor dat het gewicht dan al op de voorste voet is.

 Om dit alles nog eens goed te bestuderen kun je de volgende video’s bekijken.