Basistip 3: raakpunt

Raakpunt bepaalt de richting

Iedereen herkent het wel. De bal komt met een behoorlijke snelheid op je af. In een fractie van een seconde besluit je de bal toch te slaan in plaats van te blokken. Maar dan gebeurt het. Je raakt de bal, maar hij vliegt een andere kant op dan dat je in gedachten had. Hij landt precies op de baselijn bij de buren.

Raakpunt van de bal

Een belangrijk aspect van tennis is het raakpunt van het racket en de bal. De richting van de bal wordt namelijk bepaald door het punt waar het racketblad en de bal elkaar treffen. Wanneer dit punt ver voor het lichaam ligt, zal de bal zeer cross gespeeld worden. Wordt de bal wat later geraakt, dichter bij het lichaam, dan zal de bal rechtdoor gaan. Raak je de bal te laat, dat betekent naast je of zelfs achter je, dan belandt hij waarschijnlijk buiten het speelveld. Let altijd heel bewust op het raakpunt.

Veranderen van richting

Wanneer een bal cross naar je toe wordt geslagen is de makkelijkste oplossing om de bal weer cross te retourneren. Je hebt de bal goed in het oog en kan je hoofd stil houden, het raakpunt ligt schuin voor je. Wat moeilijker is, is om de bal van richting te veranderen. Om een cross aankomende bal rechtdoor te slaan vereist een perfecte timing. Je zal de bal iets later moeten raken. Raak je de bal net iets te laat, dan zal hij zonder pardon aan de verkeerde kant van de zijlijn stuiteren.

Stand van het lichaam

Een juiste stand van je lichaam bevordert het raakpunt van de bal. In een open stand, d.w.z. met je buik naar het net gericht, kun je wel (kort) cross spelen, maar is het bijna niet mogelijk om rechtdoor te slaan. In een gesloten stand, d.w.z. met je schouder haaks op het net, is een bal (kort) cross slaan niet mogelijk en de bal belandt in het midden van het veld. Je lichaam zit namelijk in de weg om de bal ver voor je te kunnen raken. Een bal rechtdoor slaan is in deze positie wel goed te doen. Je kunt de bal bijna naast je raken.

In de praktijk

Let de volgende keer, als je de bal naar een bepaalde hoek stuurt, op de stand van je lichaam. Wanneer je hier bewuster mee om gaat zal dit de precisie in je slagen bevorderen en de onnodig geslagen fouten verminderen.

Wanneer je dit na verloop van tijd goed onder de knie krijgt, ga je het ook bij de tegenstander herkennen. Aan de stand van zijn lichaam zie je waar hij de bal plaatst. Hierdoor anticipeer je sneller en heb je meer tijd om de bal te halen.