Basistip 5: de lob

De lob, wel of niet?

In deze tip behandelen we twee kanten van de lob.

1. Wat is de beste manier om een lob te spelen.
2. Hoe verwerk ik een lob van de tegenstander?

Het spelen van een lob.

De beste positie in het veld om een lob te spelen is als je rond de baseline staat. Sta je namelijk verder in het veld dan ben je dichter bij de tegenstander en zul je de bal eerder te hard spelen, waardoor hij over de achterlijn landt. Sta je ver achter de baseline, dan is de bal te lang onderweg voordat hij over de tegenstander gaat. Je tegenstander heeft tijd genoeg om te reageren en een paar passen naar achter te doen om jouw lob af te smashen.

De tweede tip die ik geef is dat je een lob in de meeste gevallen het beste cross kunt spelen. Dit geldt zowel voor het enkelspel als voor het dubbelspel (wanneer beide tegenstanders bij het net staan). Diagonaal is het veld langer dan rechtdoor. Hierdoor kun je de bal hoger en met meer vaart over de tegenstander spelen.

Er is een uitzondering. Na een service van de tegenpartij kun je de bal rechtdoor over de netspeler plaatsen. Het enige dat je hoeft te doen is de service blokken. Houd je racketblad schuin (ook wel open genoemd) en gebruik de vaart van de bal om hem met controle over de netspeler te sturen. Deze slag is niet erg moeilijk, maar wel zeer effectief.? Je brengt de tegenstanders in verwarring en uit positie. Je partner bij het net kan vervolgens wat dreigender naar het midden gaan staan. Het is voor de tegenstander niet mogelijk om jouw partner cross voorlangs te passeren. Zijn partner blokkeert met zijn lichaam deze balbaan. (Teken deze situatie eens op papier en je zult zien dat een cross bal niet mogelijk is!)

Het verwerken van een lob.

De beste manier om een lob te verwerken is natuurlijk hem af te maken met een smash. Veel spelers maken de fout om met zijn buik naar het net achterwaarts te bewegen. In deze positie is het moeilijk om snel te bewegen zonder de controle te verliezen. Het is beter om eerst jezelf zijwaarts te draaien, waarbij je slag schouder achter is. Vervolgens beweeg je zijwaarts naar achter. In deze houding kun je sneller en met meer co?rdinatie bewegen.

Mocht het gebeuren dat de bal toch over je heen gaat. Maak dan de afspraak met je partner dat hij achter deze bal aangaat. Omdat hij in een hoek naar de bal toe loopt is het voor hem makkelijker hem terug te spelen. Jij loopt in een rechte lijn achter de bal aan en moet eerst om de bal heen lopen voordat je hem terug kunt slaan.

Het gebeurt nog vaak dat spelers te snel denken dat ze de bal niet kunnen smashen omdat deze te hoog is. Probeer het de volgende keer toch te doen. Een smash hoeft niet direct af te zijn. Omdat jullie allebei op jullie eigen positie zijn gebleven kun je hiervandaan verder spelen. Er ontstaat geen verwarring en de veld bezetting blijft optimaal. De volgende bal zal waarschijnlijk een stuk makkelijker zijn.